Ingångslön

När du börjar ett jobb, speciellt om det är ditt första jobb, är sannolikheten hög att du får en ingångslön. Det är den lägsta lönen och oftast utgångspunkten för alla nya arbetstagare inom det specifika företaget. Exakt vilket belopp ingångslönen ligger på beror på flera saker. Det är dock värt att notera att Sverige inte har någon lagstadgad minimilön, istället är det fackförbunden som har förhandlat fram minimilöner inom respektive bransch.

Om du nyligen har börjat ditt jobb och har väldigt lite erfarenhet inom arbetet kommer du nog att få den lägsta lönen. Den lägsta lönen behöver inte alltid vara samma som ingångslönen men i de flesta fall så är dessa likadana. En annan faktor som påverkar ingångslönen är din ålder. Om du till exempel arbetar i en butik med Handels kollektivavtal är det kollektivavtalets lägstalöner som gäller.

Butiksjobb och löner

Är du 16 år ligger din lön på 84,66 kr/timme, exklusive semesterersättning och OB-tillägg. Är du 18 år eller äldre och har erfarenhet av butiksarbete baseras din lön på hur länge du har arbetat inom branschen. Tre års erfarenhet ger en lön på 144,72 kr/timme, exklusive semesterersättning och OB-tillägg.

Vilken ingångslön ska jag ha?

Det första du kan göra är att ta reda på om arbetsgivaren har tecknet ett kollektivavtal. Det är värt att titta på dessa löner oavsett om arbetsgivaren har ett kollektivavtal eller ej eftersom det ger dig något att jämföra med. Om du anser att din ingångslön är för låg, ta upp detta med arbetsgivaren och överväg om det verkligen är värt att acceptera detta. Det minsta du kan kräva av en arbetsgivare är att de åtminstone håller sig till de normala lönerna inom branschen, det vill säga lönerna som anges i kollektivavtalen.

Ett tips är att titta på lönestatistik. Detta kan du enkelt göra om du är med i ett fackförbund, samtliga fack tillhandahåller information om de olika medlemmarnas löner. Detta ger dig möjlighet att omedelbart se hur din lön mäter sig med andras löner.

Faktorer som påverkar ingångslönen

Ålder och erfarenhet är de första faktorerna. Ju äldre du är, desto högre ska din ingångslön vara. Detta gäller även för erfarenhet, ju mer desto bättre. Andra faktorer som påverkar din ingångslön är konkurrensen. Om flera arbetsgivare försöker attrahera ett fåtal arbetssökande, kanske för att dessa är de enda med rätt kompetens, kan detta påverka ingångslönen en hel del. Även det motsatta kan hända, det vill säga få arbetsgivare och väldigt många arbetssökande.

En ingångslön måste inte vara låg. Många branscher har en hög ingångslön, till stor del tack vare fackförbunden. Ett bra exempel på detta är ingångslönen för civilingenjörer och högskoleingenjörer. Fackförbundet Sveriges Ingenjörer rekommenderar att man ska kräva en ingångslön på minst 33 300 kr/månad för civilingenjörer och 31 200 kr/månad för högskoleingenjörer.

Vad gör jag om jag har fått fel lön?

Skulle du få en felaktig lön kan du först och främst ta upp det med din arbetsgivare. Många tycker att detta är ett jobbigt samtal, vilket inte är så konstigt. Misstaget kan dock bero på alla möjliga faktorer, från feltolkningar och slarv till att de medvetet gett dig för låg lön, det är alltid bra att försöka reda ut vad som har hänt.

Om du är med i ett fackförbund har du ytterligare ett verktyg att använda dig av. Facket kan hjälpa dig på flera sätt. De är trots allt experter på frågor som berör arbetsrätt och de sköter gärna ärendet åt dig. Fackförbund tar regelbundet tag i konflikter mellan deras medlemmar och olika arbetsgivare runt om i landet.

Det som oftast händer är att arbetsgivaren ser till att rätt lön blir betalad, både retroaktivt och i framtiden. Lönen ska ligga i enlighet med eventuella kollektivavtal. Det kan även hända att arbetsgivaren tvingas betala skadestånd för avtalsbrott och för att de uteblivit med lön och semesterersättning till arbetstagaren. Allt detta och mycket mer sköter fackförbundet åt dig om du är en medlem som har fått fel lön. Detta gäller för alla löner, inte bara ingångslönen.

Jag vill ha en högre lön

Du förtjänar en lön som du känner dig nöjd med, oavsett om du är nyexaminerad eller har flera års erfarenhet inom branschen. För att få en högre lön behöver du löneförhandla. Detta kan kännas tufft för många, inte minst om du har begränsad erfarenhet av att förhandla om din lön. Här kan ett fackförbund återigen hjälpa dig. De allra flesta fackförbund tillhandahåller flera praktiska tjänster för medlemmar som vill ha högre lön, bland annat förhandlingscoachning och karriärrådgivning. De kan hjälpa dig bli en bättre förhandlare, låta dig öva på olika förhandlingstekniker eller ge dig goda råd om hur du kan öka din lön. Det kan exempelvis handla om att löneläget är betydligt högre i andra delar av Sverige.

Om du vill veta mer om din ingångslön, har fått en felaktig ingångslön eller vill höja din lön så kan du med fördel höra av dig till ditt fackförbund. Det förutsätter att du är medlem, om inte bör du verkligen överväga att bli medlem så fort som möjligt.

  • Sveriges största fackförbund
  • Inkomstförsäkring
  • Råd & stöd när du behöver det
Bli medlem

  • Arbetare inom välfärden
  • Inkomstförsäkring
  • Råd & stöd
Bli medlem

  • Facket för chefer
  • Inkomstförsäkring
  • Råd & stöd
Bli medlem