Gå med i facket

Funderar du på att gå med i facket? Här har vi samlat sex anledningar till varför det är bra att gå med i facket.

Många arbetare, oavsett om de är med i facket eller ej, njuter redan idag av frukterna från fackförbundens långa och hårda arbete. Det var trots allt inte alltför många år sedan som situationen var betydligt hårdare för arbetare. Än idag finns det länder där arbetsgivaren kan sparka personal, sänka lönerna eller försämra arbetsvillkoren utan att arbetarna kan göra något åt saken. I Sverige skulle detta inte accepteras, speciellt inte av fackförbunden. Detta för oss till de första fördelarna.

Du täcks av kollektivavtalet

Fackförbunden kämpar för bättre villkor åt alla sina medlemmar. Även personer som inte är med i facket påverkas av de kollektivavtal som förhandlas fram. Det är dock mycket viktigt att komma ihåg att kollektivavtal endast gäller mellan ett fackförbund och en arbetsgivare, den täcker bara fackförbundets medlemmar. Enligt avtalet ska företaget följa kollektivavtalet gentemot alla arbetare men de som inte är med i facket kan ej hävda avtalet vid en konflikt eller tvist. Det innebär också att facket inte kan företräda dessa personer, oavsett om de vill det eller ej.

Du får hjälp vid arbetsrelaterade tvister och konflikter

När du ansluter dig till ett fackförbund blir du medlem i en förening där alla tar hand om varandra. Fackförbundets huvudsakliga syfte är att se till medlemmarnas intresse inom den specifika branschen. De agerar som en motbalans till arbetsgivarna och de har alla möjliga verktyg till sitt förfogande för att kunna hantera olika situationer. Facket kan hjälpa dig med många ärenden, speciellt om de är relaterade till arbetsmiljö och arbetsvillkor. Säg att något händer på arbetsplatsen. Du kanske är med om en olycka, märker att du får för låg lön eller anser att du blir orättvist behandlad av en chef. Du kanske till och med blir sparkad på felaktiga grunder. Detta är perfekta tillfällen att höra av sig till ditt fackförbund. Det är precis detta facket kan hjälpa dig med.

Du kan utveckla din kompetens genom kurser och föreläsningar

Många fackförbund tillhandahåller ett stort utbud av kurser, föreläsningar och seminarier för medlemmarna. Det handlar i regel om ämnen som kan hjälpa dig i ditt arbete eller i din karriär. Exakt vilka kurser, föreläsningar och seminarier som erbjuds beror på fackförbundet.

Det blir lättare för dig att löneförhandla

Alla fackförbund hjälper dig med löneförhandlingen på ett eller annat sätt. Vissa fackförbund tillhandahåller detaljerad lönestatistik, något som gör det lättare för dig att jämföra din lön med andras och se hur den utvecklas med tiden. Det finns även fackförbund som tar det ett steg längre och erbjuder coachning inför löneförhandlingen. Du får möjlighet att träna på samtalet och slipa på dina argument, något som alltid är uppskattat.

Du kan få hjälp med att utveckla din karriär

Att planera den egna karriären är alltid en bra idé. Detta är något som många fackförbund kan hjälpa dig med. Faktum är att du även kan få hjälp med att söka jobb, inte bara genom intervjuträning utan även genom att någon granskar ditt CV och ger dig konstruktiv feedback. Att få hjälp, stöd och råd när det kommer till karriären kan göra att du känner dig mer tillfredsställd med hur din arbetssituation utvecklar sig med tiden.

Bra medlemsförmåner

Dagens fackförbund kan göra mer än att bara hjälpa dig vid konflikter med chefen eller genom råd inför löneförhandlingen. Det finns även många medlemsförmåner som du kan använda privat, exempelvis möjligheten att teckna lite bättre banklån eller teckna lite bättre försäkringar. Allt detta och mycket mer gör det väldigt fördelaktigt att gå med i ett fackförbund.

  • Sveriges största fackförbund
  • Inkomstförsäkring
  • Råd & stöd när du behöver det
Bli medlem

  • Arbetare inom välfärden
  • Inkomstförsäkring
  • Råd & stöd
Bli medlem

  • Facket för chefer
  • Inkomstförsäkring
  • Råd & stöd
Bli medlem