Fastighetsanställdas förbund

Fastighetsanställdas förbund riktar sig mot personer som jobbar inom fastighetsbranschen samt flera närliggande branscher. Yrkesgrupper som exempelvis fastighetsskötare, VVS-arbetare, städare, kvartersvärdar och så vidare kan ansluta sig till detta fackförbund.

Om fackförbundet

Under det tidiga 1900-talet grundades fackföreningar i olika städer som organiserade de anställda inom fastighetsbranschen, exempelvis Malmö värmeskötare- och gårdskarlsförening samt Stockholms fastighetsarbetareförening. 1936 samlades flera avdelningar för att bilda Svenska Fastighetsarbetareförbundet, vilket senare bytte namn till Fastighetsanställdas förbund.

Förbundet arbetar hårt för att säkerställa att medlemmarna får rättvisa och jämställda löner. Fastighetsanställdas förbund har ett stående samarbete med fyra andra fackförbund, Byggnadsarbetareförbundet, Elektrikerförbundet, Målareförbundet och Seko. Tillsammans har de bildat gruppen 6F (tidigare var även Transportarbetareförbundet med, därav namnet).

Under 2019 presenterade 6F ett nytt förslag på en lönebildningsmodell för att öka lönen för personer som tjänar under 28 000 kr i månaden. Detta är en av flera satsningar som fackförbundet gjort för att skapa en mer jämlik arbetsmarknad.

Medlemsförmåner

Som medlem hos Fastighetsanställdas förbund har du flera förmåner att ta del av, bland annat:

  • Försäkringar – Medlemsavgiften täcker ett flertal försäkringar, från hemförsäkring och olycksfallsförsäkring till barngruppslivsförsäkring och kompletterings-TGL. Det går även att utöka försäkringarna för att även täcka din partner.
  • Fastighetskortet – Ett kort för alla medlemmar. Kortet är fyllt med erbjudanden och rabatter på allt möjligt, från elektronik till resor och teaterbesök. Det går även att uppgradera kortet till ett betal- och kreditkort. Då får du bland annat köpförsäkring, kompletterande reseförsäkring, drivmedelsrabatt hos Preem och kredit upp till 60 000 kr.
  • Medlemslån – Eftersom Fastighetsanställdas förbund är en del av LO kan de ta del av speciella medlemslån. Du kan låna upp till 350 000 kronor utan säkerhet, med rörlig ränta och lång återbetalningstid. Som medlem slipper du aviavgifter och uppläggningsavgifter. Det ingår även betalningsskydd och livskydd.
Fastighets
  • Grundat: 1936
  • Centralorganisation: LO
  • Antal medlemmar: Ungefär 30 000 (2018)
  • Officiell webbplats: Fastighets.se
Bli medlem