Civilekonomerna

Fackförbundet Civilekonomerna vänder sig till dig som är en akademiskt utbildad ekonom. Fackförbundet hjälper sina medlemmar med både stora och små saker, från kollektivavtal och anställningsvillkor till karriärrådgivning, CV-granskning och mycket mer.

Viktig information: Civilekonomerna upphör

Civilekonomerna och Jusek bildar ett gemensamt fackförbund från 1 januari 2020. Det nya förbundet får namnet Akavia.

Läs mer om Akavia

Om fackförbundet

År 1937 bildades Föreningen Sveriges Taxeringsrevisorer (FST). De såg till att taxeringsrevisorerna fick bättre, och inte minst rättvisa, arbetsvillkor. Föreningen började litet men expanderade med tiden. När FST anslöt sig till SACO hade de runt 80 medlemmar. Idag har Civilekonomerna mer än 43 000 medlemmar.

Det finns ett krav som måste uppfyllas för att bli medlem. Du ska ha en ekonomiutbildning som motsvarar minst 180 högskolepoäng, varav 90 högskolepoäng ska komma från ett ämne inom ekonomi. Du bör även ha skrivit en kandidatuppsats inom ett ekonomiskt ämne, exempelvis företagsekonomi eller ekonomisk historia. Om du kan svara ja på dessa två punkter har du möjlighet att ansluta dig till Civilekonomerna.

Den ordinarie medlemsavgiften till fackförbundet ligger på 281 kr/mån. Är du arbetslös betalar du 189 kr/mån, likaså om du är utlandsanställd. Nyexaminerade ekonomer kan ansluta sig för 89 kr/mån under det första året. Vid låg inkomst går det att få en reducerad avgift.

Medlemsförmåner

Det ingår ett flertal medlemsförmåner som du kan använda dig av, både på arbetsplatsen och även privat. De handlar bland annat om:

  • Inkomstförsäkring – när du blir medlem täcks du automatiskt av en inkomstförsäkring. Notera att den bara gäller om du även är medlem i A-kassan. Försäkringen ser till att du kan få ut en högre maximal ersättning.
  • Coachning och vägledning – oavsett om du är mitt i karriären eller vill byta till en ny arbetsplats kan du få hjälp från facket. Tjänster som karriärcoachning och CV-granskning är gratis för medlemmar.
  • Bankerbjudanden – medlemmar kan teckna banklån till förmånliga villkor. Det handlar om både bolån, privatlån, personlig rådgivning, rabatt när du behöver teckna ett juridiskt avtal och mycket mer.

Denna sida kvalitetsgranskades senast: 7 mars 2020

Civilekonomerna
  • Grundat: 1937
  • Centralorganisation: SACO
  • Antal medlemmar: 43 120 (2018)
  • Officiell webbplats: Civilekonomerna.se