Unionen

Unionen är Sveriges största fackförbund. Det är inte så konstigt, förbundet vänder sig till alla tjänstemän inom det privata arbetslivet. Det innebär att väldigt många har möjlighet att ansluta sig till facket.

Om fackförbundet

Unionen bildades när två stora fackförbund, Handelstjänstemannaförbundet (HTF) och Svenska industritjänstemannaförbundet (SIF) beslöt sig för att gå ihop år 2008. Bägge förbund har lång historia, SIF bildades redan 1920 och HTF bildades 1937. Idag organiserar Unionen alla tjänstemän som arbetar inom den privata sektorn.

Fackförbundet Unionen har under åren även tagit in andra fackförbund, exempelvis Farmaciförbundet och Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet. Med över 640 000 medlemmar är de i särklass det största förbundet inom TCO samt det största fackförbundet i Sverige.

Medlemsavgiften baseras på månadslönen. Den lägsta gränsen ligger på 50 kr/månad för personer som tjänar upp till 12 000 kr. Tjänar du mer än 20 901 kr ligger din medlemsavgift på 225 kr/månad. Studenter betalar 100 kr för hela studietiden. Egenföretagare har två separata avgifter på 125 kr/mån och 200 kr/mån (ex moms).

Medlemsförmåner

Den största förmånen du får som medlem är trygghet och gemenskap. Fackförbundet ser till att du och dina kollegor blir rättvist behandlade. Det finns naturligtvis fler förmåner än så, exempelvis:

  • Försäkringar – Unionens medlemmar får automatiskt en inkomstförsäkring, vilket kan ge dig en högre ersättning om du även är med i A-kassan. Du kan även teckna flera försäkringar till förmånliga premier, exempelvis hemförsäkring, bilförsäkring och försäkringar för hela familjen.
  • Banklån och rådgivning – du har flera banklån att välja mellan som medlem, samtliga med bra villkor och låga räntor. Du har även tillgång till en rådgivare som kan hjälpa dig med exempelvis äktenskapsförord, testamentet och så vidare.
  • Inför semestern – Medlemmar har flera erbjudanden att använda sig av, från billigare hotellvistelser till rabatterat fjällboende, prisvärt semesterboende i Italien samt möjlighet att besöka ett av Nordens största spa till 25 %:s rabatt.
Unionen
  • Grundat: 2008
  • Centralorganisation: TCO
  • Antal medlemmar: 649 139 (2018)
  • Officiell webbplats: Unionen.se
Bli medlem