TULL-KUST

Precis som namnet antyder är TULL-KUST ett fackförbund som organiserar de anställda inom Tullverket och Kustbevakningen. Trots att förbundet är relativt litet, strax under 3 600 medlemmar, har de varit verksamma i mer än 100 år.

Om fackförbundet

Långt innan fackförbundet bytte namn till Tull-kust hette förbundet Sveriges tullvaktbetjentes förening. Denna förening grundades 1899, bara ett år efter att LO bildades. Från börjar organiserades bara tullbetjänster och gränsridare. Efter ytterligare ett år, 1900, bildades Sveriges Allmänna Tulltjänstemannaförbund och tids nog gick dessa två föreningar samman. Under början av 1990-talet bytte förbundet namn TULL-KUST. Förbundet ingår i TCO och de utför även centrala förhandlingar tillsammans med andra TCO-förbund som ingår i Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR).

Både Tullverket och Kustbevakningen utför uppgifter som är viktiga för rikets säkerhet. De utför gränskontroller, övervakar transporter och ser till att Sveriges gränser är skyddade. Kustbevakningen övervakar dessutom många områden som är viktiga för ekosystemet och miljön.

Medlemsavgiften ligger mellan 100 kr och 292 kr i månaden beroende på vilken klass du tillhör. Klass 0 betalar 100 kr i månaden och här hamnar studenter och arbetslösa. Tjänar du under 27 000 kr hamnar du på klass 1 med en medlemsavgift på 200 kr i månaden. Klass 3, alla som tjänar 27 000 kr eller mer, betalar 292 kr i månaden.

Medlemsförmåner

Syftet med fackförbundet är att representera medlemmarnas intresse inom olika områden. De hjälper även till vid konflikter, vid förhandlingar och om du behöver rättshjälp. Dessutom kan du nyttja många andra förmåner, exempelvis:

  • Riva del Sole i Toscana – som medlem kan du boka ett boende på hotell eller lägenheten på Riva del Sole för ett billigare pris. Detta är en vacker del av Italien, känd för sitt fantastiska landskap, sina goda viner och för det välsmakande toskanska köket.
  • Medlemslån – om du vill teckna ett bolån kan du med fördel nyttja detta medlemserbjudande. Genom Danske Bank får du tillgång till bolån med låg ränta och många andra fördelaktiga villkor. TULL-KUST erbjuder även banklån från SEB och Nordea.
  • Träna billigt – via ditt medlemskap kan du träna hos kedjan ACTIC till ett rabatterat pris.
  • Kryssning via Viking Line – det är möjligt att få rabatt upp till 20 % för konferenser och kryssningar från Viking Line.
TULL-KUST
  • Grundat: 1899
  • Centralorganisation: TCO
  • Antal medlemmar: 3590 (2018)
  • Officiell webbplats: Tullkust.se
Bli medlem