Transportarbetareförbundet

Svenska Transportarbetareförbundet, även kallat Transport, organiserar personal som inom flera branscher, från speditionsfirmor, budbilar, taxi och hyrverk samt åkerier till hamnbolag, reklamdistribution, godsterminaler och mycket mer.

Om fackförbundet

Transport är ett fackförbund som varit aktiva i mer än 120 år. Transportarbetareförbundet grundades 1897, det vill säga ett år innan LO bildades. Förbundet har redan från start haft både ett lokalt, nationellt och internationellt perspektiv. På så sätt kan de motarbeta lönedumpning i form av arbetare vars löner ligger långt under kollektivavtalets gränser.

Fackförbundet är inte rädda för att ge sig in i konflikter, något som gällde både då och nu. Under 2019 har de bland annat polisanmält utländska transportföretag som är verksamma i Sverige och bryter mot svenska lagar. De har även förbättrat transportvillkoren med exempelvis Ikea och gett sitt stöd till kollegor i andra länder som trakasseras för att de försöker organisera sig fackligt.

Medlemsavgiften för transport baseras på din inkomst. Som lägst betalar du 114 kronor i månaden, 91 kronor till förbundet och 23 kronor till avdelningen. Som mest betalar du 568 kronor i månaden. Detta gäller för dig som tjänar mer än 28 000 kronor i månaden.

Medlemsförmåner

Fackets huvudsakliga fördelar är att de hjälper dig och dina medarbetare i branschen, bland annat genom kollektivavtal. De kan även hjälpa dig personligen om du hamnar i en konflikt med din arbetsgivare eller om du vill ha hjälp att tolka vad lagen eller ditt avtal säger. De finns även andra medlemsförmåner, exempelvis:

  • Bättre lån – som medlem kan du låna upp till 350 000 kronor utan säkerhet och med förmånlig ränta. Lånet inkluderar även livskydd och låneskydd.
  • Semesterstuga – fackförbundet äger flera stugor utanför Lysekil. Dessa är tillgängliga för medlemmar som vill spendera lite kvalitetstid på västkusten.
  • Medlemsförsäkring och tilläggsförsäkring – som medlem har du både hemförsäkring, reseförsäkring och barngrupplivförsäkring. Du får även nyttja en inkomstförsäkring om du också är ansluten till A-kassan. Du kan även tilläggsförsäkra resten av familjen om du vill eller utöka den egna försäkringen.
Transport
  • Grundat: 1897
  • Centralorganisation: LO
  • Antal medlemmar: 58 657 (2018)
  • Officiell webbplats: Transport.se
Bli medlem