Saco-förbundet Trafik och Järnväg

Det officiella namnet för TJ är Saco-förbundet Trafik och Järnväg. Förbundet vänder sig till alla som har en gymnasieutbildning eller högre och som arbetar med en arbetsledande, administrativ eller teknisk funktion hos företag som är verksamma inom spårtrafik, sjötrafik eller vägtrafik.

Om fackförbundet

Allt eftersom de svenska järnvägarna utvecklades så utvecklades även TJ. I början 1900-talet bildades flera lokala föreningar runt om i landet. Dessa gick ihop och bildade Sveriges Järnvägars Tjänstemannaförbund under 1970-talet. År 2001, efter att SJ blivit ett bolag, bytte även fackförbundet namn till Saco-förbundet Trafik och Järnväg.

Om du har en arbetsroll som är administrativ, arbetsledande eller teknisk hos ett företag inom trafik- och järnvägsbranschen kan du ansluta dig till TJ. Exempel på arbetsgivare inom dessa branschen är SJ, Green Cargo, Trafikverket och Infranord. Notera att fackförbundet från och med början av 2019 ingår i fackförbundet SRAT.

Trots att TJ ingår i SRAT har Saco-förbundet Trafik och Järnväg en egen ekonomi, styrelse och inte minst egna medlemsavgifter. Den vanliga medlemsavgiften ligger på 240 kr/mån. Arbetar du 50 % eller mindre så betalar du 140 kr/mån. Föräldralediga och sjukskrivna betalar en reducerad medlemsavgift på 190 kr/mån.

Värt att nämna att TJ inte har en egen A-kassa. Däremot är det möjligt för medlemmar att ansluta sig till Akademikernas A-kassa för 110 kr/

Medlemsförmåner

Som medlem kommer du att upptäcka flera bra förmåner att använda dig av, till exempel:

  • Inkomstförsäkring – om du betalar den ordinarie medlemsavgiften och även är med i Akademikernas A-kassa får du automatiskt en inkomstförsäkring. Detta komplement till A-kassan gör att du kan få ut en större ersättning.
  • Hyr hus eller lägenhet utomlands – genom TJ:s samarbete med den danska motsvarigheten till fackförbundet finns det möjlighet att hyra ett flertal boenden utomlands, bland annat i länder som Danmark, England och Frankrike.
  • Tidningen Ny Teknik – medlemmar kan prenumerera på den populära tidningen NY Teknik för halva priset. Detta gäller för årsprenumerationer.
TJ
  • Grundat: 2001
  • Centralorganisation: SACO
  • Antal medlemmar: 3 753 (2018)
  • Officiell webbplats: Tj.nu
Bli medlem