Teaterförbundet

Teaterförbundet för scen och film vänder sig till många typer av yrken, från artister och skådespelare till tekniker, administratörer, dansare, biografanställda, regissörer och andra som är verksamma i dessa branscher.

Om fackförbundet

Teaterförbundet grundades under slutet av 1800-talet, till stor del på grund av teaterkraschen i Göteborg när bland annat Segerlindska teatern brann upp. Förbundet var tidiga med att bilda både sjukkassor och även spar-, begravnings- och nödkassor.

Det finns flera kriterier att uppfylla om du vill bli medlem i Teaterförbundet. Dessa är indelade i två grupper, en för konstnärlig personal och en för administrativ och teknisk personal. Notera att även egenföretagare som jobbar i branschen är välkomna att ansluta sig om de uppfyller kraven.

Medlemsavgift för Teaterförbundet baseras på din bruttoårsinkomst. Tjänar du under 150 000 kr betalar du 210 kr/mån. Tjänar du mer än 280 000 kr betalar du 305 kr/mån. Egenföretagare, biografanställda och studenter betalar en egen avgift.

Medlemsförmåner

Alla medlemmar har ett flertal förmåner att använda sig av, utöver möjligheten att få hjälp vid tvister med arbetsgivaren eller när du behöver förhandla om lönen. Några exempel på förmåner är:

  • Tillgång till Artistkatalogen – som medlem kan du skapa en profil kostnadsfritt på den största söktjänsten för film- och scenbranschen. Är du ej medlem kostar det 2 200 kr/år.
  • EuroFIA Danspass – gör det möjligt för dansare att jobba inom andra länder som tillhör EU. Danspasset ser även till att dansarna behåller sina fackliga rättigheter även utanför Sverige.
  • Hjälp med upphovsrätten – facket bevakar medlemmarnas upphovsrätt, vilket gör det enklare att få ersättning. Det är även möjligt att få hjälp vid förhandlingar som berör upphovsrätten, exempelvis vid kontraktsförhandlingar.
  • Erbjudanden från flera håll – medlemmar har en mängd rabatter och erbjudanden att nyttja. Det handlar om mer än bara prylar och produkter, du får även rabatt på semesterboende, resor, banklån och mycket mer.
Teaterförbundet
  • Grundat: 1894
  • Centralorganisation: TCO
  • Antal medlemmar: 8 422
  • Officiell webbplats: Teaterforbundet.se
Bli medlem