Sveriges Yrkesmusikerförbund

Sveriges Yrkesmusikerförbund (SYMF) vänder sig till alla som jobbar i en symfoniorkester, hos länsteater- och länsmusikavdelningar, hos musikteatrar och privata teatrar samt på operahus. Det innefattar både sångare och musiker. Oavsett om du är anställd eller frilansare kan du ansluta dig till facket, åtminstone så länge du är en professionell musiker.

Om fackförbundet

SYMF bildades sent, åtminstone jämfört med många andra fack. Förbundet bildades 1984 och de har ett relativt litet medlemsantal på strax över 1 700 medlemmar under 2018. Det beror till stor del på den mycket snäva yrkesgruppen som facket organiserar, professionella musiker som arbetar inom orkestrar och dylikt.

Sveriges Yrkesmusikerförbund drivs för musiker och av musiker. Alla poster inom förbundet innehas av musiker och sångare. De jobbar stenhårt för att utveckla både branschen och medlemmarnas arbetsvillkor. Genom kollektivavtal ser de till att reglera löner, försäkringar, pensioner, upphovsrätt och mycket mer.

Medlemsavgiften för SYMF är årsinkomstbaserad. Tjänar du mindre än 200 000 kr per år betalar du 142 kr per månad, varav frilansare betalar en frilansavgift på 26 kr per månad. Tjänar du mer än 275 000 per år ska du betala 295 kr per månad, frilansavgiften ligger då på 54 kr per månad. Är det ditt första verksamhetsår betalar du 142 kronor per månad och frilansavgiften ligger på 26 kr per månad. Förbundet bjuder på de första tre månaderna om du betalar med autogiro.

Medlemsförmåner

Det finns många fördelar med att gå med i Sveriges Yrkesmusikerförbund, inte minst att de kan ge dig råd och stöd vid konflikter med arbetsgivaren. Andra förmåner är:

  • Viktiga försäkringar -medlemmar har först och främst möjlighet att ansluta sig till Unionens A-kassa. Unionen är det största fackförbundet i landet. Det är även möjligt att teckna förmånliga instrumentförsäkringar, något som musikerna uppskattar enormt. Slutligen finns även möjlighet att teckna flera andra försäkringar, exempelvis hemförsäkring, sjukförsäkring och mycket mer.
  • Bra erbjudanden från banken – genom SYMF kan du få medlemslån genom flera banker, bland annat Danske Bank. Du kommer snabbt att upptäcka att medlemslånet har bättre villkor jämfört med det vanliga lånet.
  • Symfoni – alla medlemmar får fackförbundets egna tidning, Symfoni. Tidningen är fylld med spännande reportage, personliga intervjuer och flera intressanta artiklar för de som är verksamma i branschen.
Sveriges Yrkesmusikerförbund
  • Grundat: 1984
  • Centralorganisation: TCO
  • Antal medlemmar: 1 776 (2018)
  • Officiell webbplats: Symf.se