Svenska Journalistförbundet

Om du jobbar i en redaktion, exempelvis som journalist eller med andra redaktionella uppgifter, kan du ansluta dig till Journalistförbundet. Det betyder att du som jobbar för exempelvis en tidning, en radiokanal eller för ett TV-program och utför journalistiska arbetsuppgifter kan ansluta dig till detta fackförbund.

Om fackförbundet

Under 1901 bildades Svenska Journalistföreningen. Förbundet vänder sig inte bara till dig som är heltids- eller deltidsanställd, de organiserar även frilansjournalister via avdelningen Frilans Riks. Förbundet står även bakom Journalistförbundets yrkesetiska nämnd för att säkerställa att de journalistiska yrkesreglerna efterlevs.

Förbundets syfte är att tillvarata medlemmarnas intressen, både från ett fackligt och från ett socialt- och ekonomiskt perspektiv. Förbundet ser inte bara till att kollektivavtal följs, de fokuserar även på frågor som berör arbetsmiljön, tryck- och yttrandefriheten, yrkesetik och medieetik och många mer.

Precis som hos majoriteten av förbunden baseras medlemsavgiften på din inkomst. Detta gäller både för frilansare och anställda. De anställdas avgift varierar mellan 100 och 355 kronor i månaden, plus en klubb- och distriktsavgift som varierar mellan 0 och 25 kronor i månaden. Är du medlem i A-kassan tillkommer även en obligatorisk premie för inkomstförsäkringen, antingen 15 eller 65 kronor i månaden beroende på din lön.

För frilansare är det lite annorlunda. Du betalar en medlemsavgift som ligger mellan 60 och 213 kronor i månaden plus en avgift till servicebolaget. Denna avdragsgilla avgift ligger på mellan 52 och 185 kronor i månaden. Sedan tillkommer klubb- och distriktsavgift, en kostnad på mellan 0 och 30 kronor i månaden samt den obligatoriska premien för inkomstförsäkringen (om du är med i A-kassan).

Medlemsförmåner

Det finns flera förmåner att nyttja som medlem, bland annat får du ett officiellt presskort. Andra förmåner är:

  • Facklig rådgivning – som medlem kan du få råd och stöd vid alla möjliga situationer, från löneförhandling till utvecklingssamtal eller om du har problem på jobbet.
  • Bolån och privatlån – förmånliga villkor och lägre ränta när du tar ett medlemslån. Du kan välja mellan lån från SEB, Nordea och Danske Bank.
  • Billigare mat och dryck hos Pressklubben – du kan få ett rabatterat pris på mat och dryck om du visar upp ditt presskort. Se bara till att göra det innan du ber om notan.
  • Värt att nämna är att förmånerna kan skilja sig för medlemmar som är anställda och medlemmar som är frilansare.
Svenska Journalistförbundet
  • Grundat: 1901
  • Centralorganisation: TCO
  • Antal medlemmar: 15 038 (2018)
  • Officiell webbplats: Sjf.se
Bli medlem