Sveriges Universitetslärare och forskare

Det som tidigare hette Sveriges Universitetslärarförbund bytte namn 2016 till Sveriges Universitetslärare och forskare, förkortat SULF. Detta för att förtydliga att förbundet innefattar både lärare och forskare.

Om fackförbundet

Under 1984 gick två förbund ihop och bildade Sveriges Universitetslärarförbund. Det var SUHAF, Sveriges universitets- och högskoleanställdas förbund samt ULF, Universitetslärarförbundet.

För att bli medlem hos SULF krävs det att du antingen är en universitetslärare, doktorand eller forskare vid ett forskningsinstitut. Även jämförlig personal vid högskolor och universitet kan ansluta sig. Det finns möjlighet att ansluten till ytterligare ett fackförbund, under förutsättningen att det är ett SACO-förbund.

Medlemsavgiften hos SULF ligger på 250 kr/mån för ordinarie medlemmar. Om du däremot är en doktorandanställd betalar du 125 kr/mån istället. Pensionärer betalar 600 kr/år. När det kommer till dubbelanslutna medlemmar kan medlemsavgiften variera en hel del. Den exakta avgiften beror på vilket det andra förbundet är, SULF har olika överenskommelser med de olika förbunden.

Under vissa förutsättningar går det att få en reducerad medlemsavgift. Det handlar till exempel om arbetslöshet och om du arbetar utomlands.

Medlemsförmåner

Som medlem hos SULF kan du använda dig av ett flertal förmåner. Först och främst ingår en inkomstförsäkring om du även är med i A-kassan. Andra förmåner är:

  • Medlemsförsäkringar – alla medlemmar har möjlighet att teckna bra försäkringar från Folksam. Det handlar om sjuk- och diagnosförsäkring, olycksfallsförsäkring och många fler. Det går även att teckna en förmånlig hemförsäkring från Trygg-Hansa.
  • Tidningen Respons – du kan få ett billigare pris på en årsprenumeration genom att använda kampanjkoden SU. Kostnaden ligger på 330 kr.
  • Tidningen Universitetsläraren – denna tidning ingår i medlemsavgiften. De ger ut åtta nummer om året. En av de ledande tidningarna inom högskolepolitisk diskussion i Sverige.
  • Lån av olika slag – SULF samarbetar med flera banker för att ge sina medlemmar fördelaktiga lån. Du hittar bland annat erbjudanden från Swedbank, Danske Bank, SEB och Nordea.
SULF
  • Grundat: 1984
  • Centralorganisation: SACO
  • Antal medlemmar: 20 808 (2018)
  • Officiell webbplats: Sulf.se
Bli medlem