SRAT

SRAT är ett speciellt fackförbund inom SACO. De vänder sig till akademiker inom kommunikation, förvaltning och hälsa. SRAT stod tidigare för Statstjänstemännens Riksförbunds Allmänna Tjänstemannaförbund men eftersom förbundet idag består av flera medlemsförbund heter de helt enkelt SRAT.

Om fackförbundet

SRAT började som Statstjänstemännens Riksförbund (SR), ett förbund som bildades 1917. I slutet av 1960-talet ombildades förbundet genom att bli en samarbetsorganisation. 2003 bytte förbundet namn så att förkortningen SRAT blev själva namnet. Fackförbundet organiserar idag flera medlemsföreningar inom flera sektorer och områden.

SRAT organiserar alla möjliga arbetsgrupper, bland annat kiropraktorer, tandhygienister, optiker, diplomater, hälsovetare, trafikledare och många fler. Förbundet består av flera medlemsföreningar, varav många av dessa föreningar har sina egna ekonomier. För att ta reda på exakt vilka arbetsgrupper som kan ansluta sig till fackförbundet bör du besöka deras hemsida.

Medlemsavgiften beror på vilken medlemsförening inom SRAT du är ansluten till. Audionomerna har exempelvis en ordinarie avgift på 225 kr/mån, vilket är samma medlemsavgift som de flesta medlemsföreningar har. Det finns vissa undantag också. TJ (Trafik och Järnväg) har till exempel en ordinarie medlemsavgift på 240 kr/mån. Om din förening inte har en egen ekonomi betalar du 225 kr/mån.

Medlemsförmåner

Det finns ett flertal förmåner som du som medlem kan använda dig av. Vissa passar bättre för de som är yrkesverksamma medan andra är mer fördelaktiga för passiva medlemmar eller för studenter. Några av förmånerna är:

  • SRAT Hälsoskydd – en sjukförsäkring som ingår i medlemsavgiften.
  • Inkomstförsäkring – ett komplement till A-kassan. Kan utöka den maximala ersättningen du får.
  • Yrkesspecifika försäkringar – många av medlemsföreningarna har speciella försäkringar för sina medlemmar.
  • Kompetensutveckling – medlemmar kan delta i kurser och seminarier, antingen kostnadsfritt eller till rabatterat pris.
  • Medlemstidningar – SRAT har en egen medlemstidning, Essens, som medlemmar kan få hem. Även de olika medlemsföreningarna har egna tidningar.
SRAT
  • Grundat: 1968
  • Centralorganisation: SACO
  • Antal medlemmar: 14 944 (2018)
  • Officiell webbplats: Srat.se
Bli medlem