Service- och Kommunikationsfacket, vanligtvis förkortat till Seko, är ett fackförbund som vänder sig till flera branscher, bland annat postbranschen. Några av de andra branscherna som är välkomna hit är trafikbranschen, det vill säga tågvärdar, lokförare, flygplatspersonal och sjöfartspersonal, samt telekommunikationsbranschen.
Förbundet som idag kallas för Seko har utvecklats genom att flera mindre förbund har gått ihop samt för att statsanställda hos andra fackförbund flyttades över. År 1937 bildades Statstjänarkartellen, organisation för de som var anställda av staten. År 1970 bildade åtta av förbunden i Statstjänarkartellen ett eget förbund, Statsanställdas förbund. Detta förbund tog in nya branscher och bytte sedan namn till Service- och kommunikationsfacket år 1995.
Seko vänder sig till ett flertal branscher. Majoriteten av medlemmarna kommer från post- och trafikbranschen. En betydande del kommer från väg- och banbranschen (personer som bygger och underhåller järnvägar och vanliga vägar). Andra branscher som får gå med är sjöfolk (matroser, motormän och så vidare), personal inom energibranschen (exempelvis med Vattenfall AB som arbetsgivare) samt personal inom Försvarsmakten.
Precis som många andra förbund har även Seko en medlemsavgift som är baserad på din inkomst. Som lägst betalar du 50 kronor i månaden och som mest 288 kronor i månaden. Under det första halvåret betalar du dock den lägsta medlemsavgiften. Notera att det även kan tillkomma en klubbavgift. Den ligger mellan 0 och 122 kronor i månaden.
Som medlem kan du nyttja flera förmåner, bland annat: