Pappersindustriarbetareförbundet

Svenska Pappersindustriarbetareförbundet, oftast förkortat till bara Pappers eller SPIAF, är en av de mindre förbunden inom LO. Förbundet är även med i Internationella gruv-, kemi- och energiarbetarefederationen (ICEM). Förbundet vänder sig till alla som jobbar inom massa- och pappersindustrin.

Om fackförbundet

SPIAF grundades 1920. Förbundet accepterar alla typer av yrken så länge du jobbar inom massa- och pappersindustrin. I modern tid finns både målare, elektriker, processoperatörer, snickare och många andra yrken representerade.

Förbundet var även involverade i Ådalshändelserna, där militärer öppnade eld mot ett demonstrationståg. Bakgrunden till fackets involvering var att de rådde strejk i en fabrik i Söderhamn. Fabriken anställde strejkbrytare, något som ledde till sympatistrejker och därefter en demonstration. Detta var varken första eller sista gången som Pappers stod upp för sina medlemmar.

Pappers har två medlemsavgifter, en som går till förbundet och en som går till den lokala avdelningen. Det är förbundet respektive avdelningen som bestämmer de separata avgifternas storlek. Förbundets avgift ligger på 0,9 % av bruttolönen. Avdelningsavgiften beror på vilken avdelning du tillhör. Grundavgiften ligger på 180 kronor i månaden.

Medlemsförmåner

Det finns många fördelar med att gå med i ett fackförbund, inte minst att du hjälper både dig själv och dina medarbetare få bättre arbetsvillkor, säkrare arbetsmiljö och rättvisa löner. Det finns även andra förmåner, exempelvis:

  • Avtals- och medlemsförsäkringar – om arbetsgivaren har kollektivavtal så täcks du först och främst av flera avtalsförsäkringar, exempelvis avtalsgruppsjukförsäkringen och trygghetsförsäkring vid arbetsskada. Som medlem ingår även andra försäkringar, exempelvis hemförsäkring, sjukförsäkring, diagnosförsäkring och många fler. Notera att medlemsförsäkringarna kan skilja sig mellan avdelningar.
  • Medlemslån – som medlem har du möjlighet att teckna ett lån med bättre villkor via Swedbank.
  • Trygghetsfonden TSL – att bli av med sin anställning är otroligt stressigt. Med hjälp av TSL får du omedelbart en jobbcoach och ett skräddarsytt omställningsprogram. På så sätt kan du hitta ett nytt jobb så fort som möjligt.
Pappers
  • Grundat: 1920
  • Centralorganisation: LO
  • Antal medlemmar: 14 282 (2018)
  • Officiell webbplats: Pappers.se
Bli medlem