Officersförbundet

Officersförbundet vänder sig till de svenska yrkesofficerarna, det vill säga personer som är anställda som militära tjänstemän hos Försvarsmakten. Förbundet organiserar officerare från sergeant upp till general. Ungefär 90 % av alla yrkesofficerare i Sverige är anslutna till förbundet.

Om fackförbundet

Fackförbundet bildades när Officerarnas riksförbund och Svenska officersförbundet slog sig samman 1995. Officerarnas riksförbund bildades i sin tur 1981 efter en sammanslagning av Plutonsofficersförbundet och Kompaniofficersförbundet. Svenska officersförbundet däremot bildades 1932.

Om du är verksam som sjöman, soldat eller som en officer inom Försvarsmakten kan du ansluta dig till Officersförbundet. Även personer som studerar till att bli en yrkesofficer kan ansluta sig. Notera att det även finns andra grupper inom Försvarsmakten med egna fackförbund, exempelvis Reservofficerarna och Försvarsförbundet.

Din medlemsavgift baseras på din lön. Den lägsta avgiften ligger på 160 kr/mån och den gäller för löner upp till 19 999 kr. Den högsta medlemsavgiften ligger på 250 kr/mån och den gäller för löner över 50 000 kr. Det tillkommer även en avgift till den lokala föreningen som ligger mellan 0 och 30 kr/mån.

Medlemsförmåner

Fackförbundet arbetar hårt med att säkerställa att medlemmarnas arbetsmiljö och arbetsvillkor förblir så rättvisa och säkra som möjligt. Det finns även flera medlemsförmåner att använda sig av, exempelvis:

  • Rådgivning – detta är förbundets kärnverksamhet. Medlemmar har möjlighet att få goda råd när det kommer till anställningsvillkor, avtalsfrågor och så vidare. De kan även få hjälp med att förhandla.
  • Försäkringar – som medlem har du möjlighet att teckna ett flertal förmånliga försäkringar, från olycksfallsförsäkring till livförsäkring, aspirantförsäkring och mycket mer. Detta är viktigt, inte minst för att yrket i sig är riskabelt.
  • Förmånliga lån – det är möjligt att ansöka om bolån med bra villkor och låg ränta genom fackförbundet. Bolånen kommer från SEB och Danske bank.
Officersförbundet
  • Grundat: 1995
  • Centralorganisation: SACO
  • Antal medlemmar: 19 079 (2018)
  • Officiell webbplats: Officersforbundet.se
Bli medlem