Musikerförbundet

Om du jobbar med musik är detta ett fackförbund för dig. Svenska musikerförbundet vänder sig till alla som på något sätt jobbar med musik, från musiker och artister till textförfattare, arrangörer, kompositörer, kapellmästare, körledare, producenter och många fler.

Om fackförbundet

Svenska musikerförbundet är ett förbund som funnits i över 100 år. Förbundet grundades 1907 och under 2018 hade de strax över 2 300 medlemmar. Detta gör förbundet till en av de minsta LO-förbunden med betydligt färre medlemmar jämfört med det näst minsta, Målarna, som har strax över 14 000 medlemmar.

Förbundet har flera fokusfrågor, inte minst arbetare de hårt för att artister, musiker och andra kreativa personer inom musiken ska få skäligt betalt för sitt arbete. Enligt förbundet utvecklas branschen åt ett håll som inte gynnar medlemmarna, inte minst för att gager minskar samtidigt som de digitala ersättningarna är låga. Musikerförbundet arbetar hårt med att skapa mer rättvisa löner för sina medlemmar.

Musikerförbundet har ett speciellt system för medlemsavgiften med sex kategorier. Personer som jobbar heltid eller deltid med musik får betala 340 kronor i månaden. Är man begränsat yrkesverksam eller med i ett annat fackförbund betalar man 210 kronor i månaden. Har du ett enskilt företag betalar du två avgifter, en till förbundet på 165 kronor i månaden och en avgift till företagsservice som är avdragsgill. Stagehand-arbetare betalar 340 kronor i månaden.

Medlemsförmåner

Som medlem har du många förmåner att ta del av, bland annat:

  • Avgiftsfritt passertillstånd för spelningar i Åland samt Norge.
  • Försäkringar i form av olycksfallsförsäkring, grupplivförsäkring och ansvarsförsäkring. Vissa medlemskategorier kan även utöka försäkringarna, exempelvis med livförsäkring, diagnosförsäkring, instrumentförsäkring och så vidare.
  • Facket hjälper dig när du har en tvist med en arbetsgivare/arrangör. De kan även hjälpa dig att löneförhandla eller ge dig juridisk vägledning om du vill teckna ett skivkontrakt eller ett musikrelaterat avtal.
Musikerförbundet
  • Grundat: 1907
  • Centralorganisation: LO
  • Antal medlemmar: 2322 (2018)
  • Officiell webbplats: Musikerförbundet.se
Bli medlem