Livsmedelsarbetareförbundet

Livsmedelsarbetareförbundet, även kallat Livs, vänder sig till livsmedelsindustrin i Sverige. Detta innefattar en mängd olika yrken, från charkuterister, slaktare och bagare till bryggare, chokladtillverkare och många fler.

Om fackförbundet

Svenska livsmedelsarbetareförbundet bildades 1922 när Svenska slakteri- och charkuteriarbetareförbundet gick ihop med Svenska bageri- och konditoriindustriarbetareförbundet. Sakta men säkert har fler förbund anslutit sig till Livs. I slutet av 2018 hade de runt 27 500 medlemmar runt om i landet.

Livs tar först och främst emot personal från livsmedelsindustrin. Det innebär att personer som jobbar på mejerier, glassfabriker, margarinfabriker, bagerier, bryggerier och så vidare kan ansluta sig till facket. Även personal från tobaks- och snusfabriker får ansluta sig.

Medlemsavgiften för Livs ligger mellan 158 kronor och 650 kronor i månaden. Den är baserad på din månadsinkomst. Tjänar du mer än 22 645 kronor i månaden betalar du den högsta medlemsavgiften. Pensionärer betalar en lägre månadsavgift.

Medlemsförmåner

Fackförbundets syfte är att organisera sig mot lönedumpning, dålig arbetsmiljö och andra orättvisor i branschen. Det finns dock även flera förmåner som medlemmarna kan nyttja, exempelvis:

  • Försäkringar – Som medlem täcks du automatiskt av ett flertal försäkringar. Några av medlemsförsäkringarna som ingår i avgiften är hemförsäkring, olycksfallsförsäkring (fritid) samt barngrupplivsförsäkring och kompletterande tjänstegrupplivsförsäkring. Är du med i A-kassan ingår även en inkomstförsäkring. Har arbetsplatsen ett kollektivavtal med Livs täcks du av kollektivavtalade försäkringar också.
  • Råd och rättshjälp – Vad som helst kan hända på en arbetsplats. Om du hamnar i en tvist med din arbetsgivare kan Livs hjälpa dig både med rådgivning, förhandlingsstöd och inte minst med juridisk hjälp.
  • Livs medlemskort – Detta kort innehåller flera rabatter, erbjudanden och förmåner som medlemmarna kan använda sig av. Det handlar till exempel om billigare glasögon hos vissa optiker, rabatterade resor, telefonabonnemang med bättre villkor och så vidare.
Livsmedelsarbetareförbundet
  • Grundat: 1922
  • Centralorganisation: LO
  • Antal medlemmar: cirka 27 500 (2018)
  • Officiell webbplats: Livs.se
Bli medlem