Ledarna

Ledarna är ett stort fackförbund som inte är med i någon av de fackliga centralorganisationerna. Om du är chef, oavsett nivå eller bransch, kan du ansluta dig till Ledarna.

Om fackförbundet

Ledarna grundades 1905, då som Norrköpings Verkmästareförening. Sakta men säkert anslöt sig verkmästare och arbetsledare av olika slag. Under 1926 bildades Sveriges Arbetsledareförbund och 1994 bytte förbundet namn till Ledarna.

Detta fackförbund har över numera över 95 000 medlemmar. Det är chefer och ledare från alla möjliga branscher. Även studenter med ambitioner att bli chefer kan bli medlemmar. Fackförbundet är inte med i någon centralorganisation men de är däremot med i Privattjänstemannakartellen och i Offentliganställdas Förhandlingsråd.

Medlemsavgiften beror på vilken bransch du är verksam i. Den grundläggande avgiften ligger på 292 kr/mån. Därefter tillkommer en branschföreningsavgift som varierar mellan 16 och 90 kr. Värt att nämna att det ingår en grundläggande inkomstförsäkring i medlemsavgiften. Denna kan utökas om du har en lön på över 80 000 kr/mån.

Medlemsförmåner

Det finns många fördelar med att gå med i ett fackförbund speciellt för just chefer. Några av förmånerna du kan använda dig av är:

  • Försäkringar – är du med i A-kassan får du automatiskt en grundläggande inkomstförsäkring. Du får även fem försäkringar helt kostnadsfritt under tre månader, bland annat sjukförsäkring, livförsäkring och olycksfallsförsäkring. Dessa kan utökas och kompletteras med ytterligare försäkringar.
  • Coachning och rådgivning – som chef är du den som har det slutgiltiga ansvaret. Att ta rätt beslut kan vara svårt. Med hjälp av facket kan du få både rådgivning och coachning. Du kan även få karriärrådgivning, perfekt när du vill ta din karriär till nästa nivå.
  • Avtalsgranskning – innan du skriver på dina avtal, se till att de granskas av Ledarnas experter. Fackförbundets chefsrådgivare kan granska alla typer av chefsavtal, oavsett vilken bransch de kommer från. De kan ge dig goda råd om vad som bör ingå och vad som bör undvikas i ett anställningsavtal för en chef.
Ledarna
  • Grundat: 1905
  • Centralorganisation: Ingen
  • Antal medlemmar: 95 000 (2021)
  • Officiell webbplats: Ledarna.se
Bli medlem
Artiklar om Ledarna:
Unionen vs. Ledarna