Lärarnas Riksförbund

Lärarnas Riksförbund är ett av de större förbunden inom SACO. Detta är ett yrkesförbund som endast organiserar behöriga lärare och även studie- och yrkesvägledare.

Om fackförbundet

Detta fackförbund grundades redan 1884, då under namnet Svenska lärarsällskapet. Det var en liten förening som sakta men säkert växte. Förbundet har bland annat arbetat för att införa en lärarlegitimation, något som staten har börjat införa stegvis.

Det finns två fackförbund för lärare, Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet. Bägge organiserar lärare men Lärarnas Riksförbund accepterar endast lärare samt studie- och yrkesvägledare som är behöriga. De tar inte heller emot rektorer som är arbetsgivare, av den enkla anledningen att de inte vill behöva representera både en arbetstagare och en arbetsgivare vid en potentiell arbetsplatskonflikt.

Den ordinarie medlemsavgiften ligger på 300 kr/mån. Om du jobbar deltid, upp till 74 %, betalar du istället 150 kr/mån. Även föräldralediga medlemmar betalar 150 kr/mån. Är du sjukskriven på minst 50 % eller arbetslös så betalar du istället 200 kr/mån. Tjänstlediga utan någon inkomst betalar 100 kr/mån medan pensionärer betalar 50 kr/mån. Studerande har inga medlemsavgifter och nyexaminerade betalar 100 kr/mån för den första månaden och därefter 200 kr/mån.

Lärarnas Riksförbund har ingen egen A-kassa utan ingår i Akademikernas A-kassa.

Medlemsförmåner

Som medlem har du många förmåner att använda dig av, både privat och för din karriär. Några exempel är:

  • Bolån och andra banktjänster – som medlem har du möjlighet att teckna lån som har bättre villkor än vanligt. Du hittar både bolån och privatlån från banker som Nordea, Danske Bank, Swedbank och SEB.
  • Rabatter och erbjudanden – medlemmar kan använda sig av rabatter och erbjudanden från flera varumärken och butikskedjor. Det går även att hitta erbjudanden som gäller för resor och diverse tjänster.
  • Rådgivning – en stor förmån är möjligheten att få stöd och råd kring flera ämnen, från frågor som du har kring din anställning till råd som hjälper dig utveckla din karriär.
Lärarnas Riksförbund
  • Grundat: 1884
  • Centralorganisation: SACO
  • Antal medlemmar: 90 434 (2018)
  • Officiell webbplats: Lr.se
Bli medlem