Lärarförbundet

Om du arbetar som lärare har du mycket att vinna på att gå med i Lärarförbundet. Du kan gå med oavsett om du jobbar i förskolan, grundskolan eller gymnasiet. Med över 234 000 medlemmar är Lärarförbundet ett av de största förbunden i Sverige.

Om fackförbundet

Under slutet av 1830-talet bildade fem skollärare en enkel facklig verksamhet, flera år före de första organiserade fackföreningarna. Det dröjde dock till år 1880 innan det första facket inom lärarbranschen bildades. Det var Sveriges allmänna folkskollärareförening. Sakta men säkert bildades fler föreningar och 1991 bildades Lärarförbundet efter en sammanslagning av Svenska facklärarförbundet och Svenska lärarförbundet.

Det finns många anledningar till att gå med i Lärarförbundet, inte minst för att den fackliga föreningen arbetar hårt med att skapa bättre villkor och arbetsmiljö för lärare av alla slag. Även kyrkomusiker, skolledare och studie- och yrkesvägledare kan ansluta sig till Lärarförbundet.

Medlemsavgiften är baserad på flera faktorer. Jobbar du mer än 75 % betalar du 290 kronor/månad, annars är det 150 kronor/månad som gäller. Nyutexaminerade lärare betalar bara 100 kronor/månad det första året och en doktorand betalar 40 kronor/månad. Kyrkomusiker som även är anslutna till KMR betalar bara 35 kronor/månad.

Medlemsförmåner

Det finns många förmåner som medlemmar kan använda sig av, både privat och för arbetet. Några exempel är:

  • Förmånliga lån – som medlem kan du ta ett lån med bättre villkor hos flera banker. Lärarförbundet har samlat exklusiva erbjudanden från SEB, Swedbank och Nordea. Det gäller både privatlån och bolån.
  • Kompetensutveckling – Lärarförbundet har en hel del att erbjuda när det kommer till att utveckla din kompetens, från föreläsningar och kurser till en lektionsbank med tips till lektionsplanen. Förbundet kan även hjälpa dig löneförhandla, en viktig egenskap som du har stor nytta av.
  • Erbjudanden och rabatter – Medlemmar har flera erbjudanden att välja mellan. Det handlar om rabatter inom områden som träning och hälsa, resor och semesterboende, media och mässor samt utbildning och karriär.
Lärarförbundet
  • Grundat: 1991
  • Centralorganisation: TCO
  • Antal medlemmar: 234 417 (2018)
  • Officiell webbplats: Lararforbundet.se
Bli medlem