Kommunal

Kommunal (Svenska kommunalarbetareförbundet) är det största fackförbundet inom LO. Kommunal vänder sig till personer som arbetar inom kommunen och landstinget. Även personer som jobbar med lantbruk, inom kyrkan, för ett kooperativ samt för kommunala och privata bolag kan gå med.

Om fackförbundet

Kommunal vänder sig till ett flertal olika yrkesgrupper. Tidigare var det mestadels personer som jobbade inom kommunen och landstinget, dock har även privatanställda inkluderats eftersom de kommunala verksamheterna utförts av privata bolag. Detta inkluderar bland annat personlig assistent, vårdare, barnskötare, fritidsledare, djursjukvård och mycket mer. Majoriteten av medlemmarna kommer från hälso- och sjukvårdsbranschen i form av undersköterskor, tekniker av olika slag, ambulanssjukvårdare och så vidare.

Medlemsavgiften för Kommunal baseras på din inkomst. Den lägsta avgiften ligger på 138 kronor i månaden och den allra högsta ligger på 495 kronor i månaden. Notera att fackavgiften inte har något samröre med avgiften till A-kassan.

Medlemsförmåner

Som medlem får du först och främst möjlighet att påverka branschen till det bättre. Det finns dock ett flertal förmåner som kan hjälpa dig i din karriär och som även kan nyttjas i fritiden, bland annat:

  • Rådgivning från fackets experter – Kommunal hjälper dig gärna bli bättre på att förhandla din lön eller utveckla din kompetens. Faktum är att förbundet tillhandahåller en egen jobbsökartjänst, Trampolin, för medlemmarna.
  • Snabba svar på svåra frågor – Undrar du vad du har för rättigheter när du blir fast anställd? Vad som händer med jobbet när du får barn? Om schemaläggningen, uppsägningstiden, lönen eller semestern verkligen är rättvis? Som medlem kan du höra av dig och få klara besked direkt.
  • Försäkringar – Som medlem har du automatiskt ett flertal försäkringar, bland annat hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, barngrupplivsförsäkring och kompletterande tjänstegruppslivsförsäkring. Här ingår även en inkomstförsäkring, dock är detta ett komplement till arbetslöshetsförsäkringen.

Informationen på denna sida uppdaterades senast: 2023-02-01

Kommunal
  • Grundat: 1910
  • Centralorganisation: LO
  • Antal medlemmar: 504 121 (2018)
  • Officiell webbplats: Kommunal
Bli medlem