IF Metall

Industrifacket Metall, vanligtvis kallat IF Metall, är ett fackförbund med över 310 000 medlemmar, varav runt 21 % är kvinnor. Förbundet organiserar personal i många yrken och industribranscher. Om du till exempel jobbar hos ett järn-, stål- eller metallverk, ett gjuteri eller en svetsmekanisk verkstad kan du ansluta dig till IF Metall.

Om fackförbundet

IF Metall är ett relativt nytt fackförbund som bildades 2006 när Industrifacket gick ihop med Svenska metallindustriarbetareförbundet. Det sistnämnda förbundet har dock en mycket lång historia, förbundet grundades redan 1888. IF Metalls första ordförande var Stefan Löfvén. År 2012 hoppade han av sin post för att bli Socialdemokraternas partiledare och sedan Sveriges statsminister.

Fackförbundet finns i över 13 000 arbetsplatser. Dessa är i sin tur anslutna till 35 olika avdelningar runt om i landet. Majoriteten av medlemmarna kommer från den svenska industrin. Det gäller inte bara stålindustrin och verkstadsindustrin utan även läkemedels-, plast- och byggnadsämnesindustrin.

Medlemsavgiften för IF Metall är baserad på din månadslön. Som allra mest får du betala 602 kronor i månaden och som lägst 219 kronor i månaden. Vissa avdelningar kan även ha ytterligare avgifter i form av en försäkringsavgift eller en klubbavgift. Arbetslösa eller sjukskrivna personer betalar alltid den minsta månadsavgiften.

Medlemsförmåner

Den största förmånen du får som medlem är att du skyddar dig själv och dina arbetskamrater från bland annat orättvisa löner och dåliga arbetsmiljöer. Det finns även andra förmåner som du kan använda dig av, bland annat:

  • IF Metall-kortet – Ett medlemskort som ger dig tillgång till ett flertal erbjudanden och rabatter på både produkter, tjänster och resor.
  • Rabatterat semesterboende – Medlemmar kan hyra en stuga för ett lägre pris. Här ingår bland annat stugor i Kloten i Bergslagen, Tärnastugorna i Tärnaby, stugor på Hermanö på västkusten och många fler. Det finns även medlemserbjudanden för semesterboende utomlands, exempelvis i Italien.
  • Försäkringar – IF Metall hjälper dig med ett antal olika försäkringar. Vissa är knutna till medlemskapet och andra till kollektivavtalet på arbetsplatsen. Som medlem har du även möjlighet att teckna egna försäkringar till en sänkt premie.
IF Metall
  • Grundat: 2006
  • Centralorganisation: LO
  • Antal medlemmar: 310 997 (2018)
  • Officiell webbplats: Ifmetall.se
Bli medlem