Hotell- och restaurangfacket

Alla som jobbar inom hotellbranscher eller i en restaurang kan gå med i Hotell- och restaurangfacket. Det finns dock många fler typer av jobb som också accepteras. Detta är ett fackförbund för dig som jobbar inom ett nöjesföretag, konditori, kafé, turistanläggning eller casino för att nämna några.

Om fackförbundet

Hotell- och restaurangfacket grundades 1918 när lokala föreningar från Göteborg, Stockholm och Helsingborg valde att gå ihop. Det dröjde till 1996 innan fackföreningen fick sitt nuvarande namn, Hotell- och restaurangfacket.

Det finns många anledningar till att gå med i facket, inte minst för att de kan hjälpa dig om du upplever att din arbetsgivare är orättvis, att arbetsmiljön är dålig eller att lönerna är för låga. Hotell- och restaurangfacket har en lång historia av att ta strid för sina medlemmar.

Medlemsavgiften för Hotell- och restaurangfacket ligger mellan 199 kr i månaden upp till 409 kr i månaden. Avgiften baseras på hur hög lön du har, gränsen för den högsta avgiften gäller för en månadslön på 22 700 kr och uppåt. Notera att HRAK, arbetslöshetskassan, är en egen organisation och att medlemsavgiften inte inkluderar avgiften till A-kassan.

Medlemsförmåner

Som medlem finns det många olika förmåner att använda sig av, bland annat:

  • Kollektivavtalet – Om arbetsgivaren har ett kollektivavtal så finns det klara regler för vad som gäller för löner, OB-tillägg, semesterlön och så vidare. Om arbetsgivaren bryter mot kollektivavtalet på något sätt kan personalen som är anslutna till facket driva en gemensam juridisk process som facket står för.
  • Flera försäkringar – Medlemmar täcks automatiskt av ett antal försäkringar från Folksam. Dessa försäkringar kan anpassas till din specifika situation genom uppgraderingar och tillägg.
  • HRF-kortet – Ett medlemskort som är laddat med erbjudanden och rabatter av olika slag. Med HRF-kortet går det bland annat att ta medlemslån hos olika banker, teckna telefonabonnemang med fördelaktiga villkor och mycket mer.
Hotell- och restaurangfacket
  • Grundat: 1918
  • Centralorganisation: LO
  • Antal medlemmar: cirka 30 000 (2018)
  • Officiell webbplats: Hrf.net
Bli medlem