Handelsanställdas förbund

Ett av de största fackförbunden inom LO med över 150 000 medlemmar, varav över 100 000 är kvinnor. Handels representerar personer som arbetar inom detaljhandeln och även andra yrken och branscher, bland annat frisörer, tjänstemän, lagerarbetare, florister och många fler.

Om fackförbundet

Handelsanställdas förbund har rötter som sträcker sig till början av 1900-talet. Det började som en fackförening för varuutkörare i Malmö, en förening som grundades 1902. Denna förening växte och gick ihop med Stockholms och Lunds fackföreningar för varor och även öl. Tids nog började man även att organisera personal som jobbade inom handels, vilket ledde till bildandet av Svenska handelsarbetareförbundet år 1916.

Trots att Handels har en lång historia anser de sig vara ett ungt fackförbund. Det beror på att en stor del av medlemmarna är under 30 år. Handelsanställdas förbund jobbar hårt med att skapa rättvisa villkor för medlemmarna ute på arbetsplatserna, något som påverkar branscherna på ett positivt sätt.

Medlemsavgiften för Handels är baserad på din månadslön. Som lägst betalar du 130 kr i månaden och som mest, om du tjänar mer än 30 000 kr i månaden, betalar du 559 kr. Notera att detta inte inkluderar avgiften till A-kassan om du även är med där.

Medlemsförmåner

Som medlem i Handelsanställdas förbund får du tillgång till ett antal förmåner, som till exempel:

  • Rådgivning – Om något händer på arbetsplatsen, exempelvis att du inte får lön eller att arbetsgivaren har slarvat med semesterersättningen, kan facket både ge råd och juridisk hjälp.
  • Handelskortet – Ett medlemskort som ger dig ett flertal erbjudanden och rabatter, bland annat för resor, böcker, glasögon, kläder och mycket mer. Kortet går att uppgradera till ett betal- och kreditkort. Detta ger bland annat tillgång till olika försäkringar.
  • Medlemsförsäkringar – Oavsett om du har uppgraderat Handelskortet har du flera försäkringar som ingår i medlemsavgiften. Detta innefattar bland annat en olycksfallsförsäkring (fritid), hemförsäkring, barngrupplivförsäkring och en inkomstförsäkring (ett komplement till A-kassan).
  • Värt att nämna att det även finns lokala medlemsförmåner, exempelvis möjlighet att hyra en semesterstuga eller ta del av lokala tidningar. Vissa avdelningar (Stockholm) har till och med en kör som uppträder på festivaler.
Handelsanställdas förbund
  • Grundat: 1906
  • Centralorganisation: LO
  • Antal medlemmar: 155 013 (2019)
  • Officiell webbplats: Handels.se
Bli medlem