GS-facket, Facket för Skogs-, Trä- och Grafisk bransch

Ett nyare fackförbund som vänder sig till arbetare inom skogsbranschen, träbranschen och den grafiska branschen. Facket organiserar personer som arbetar på förlag, pappersfabriker, pre-pressföretag, redaktioner, tapetfabriker, sågverk, tryckerier och många fler arbetsplatser.

Om fackförbundet

GS-facket är ett av de nyare facken. Förbundet grundades 2009 när Grafiska fackförbundet mediafacket gick ihop med Skogs- och träfacket. GS-facket har cirka 50 000 medlemmar från ett flertal branscher. Förutom de redan nämnda arbetsplatserna tar de även emot personer från bokbinderi, annonsbyråer, screenföretag, skogsbruk och från träindustrin.

Förbundet arbetar i första hand för att ta tillvara medlemmarnas intresse inom områden som arbetsmiljö, löner och så vidare. De arbetar även för att skapa en mer rättvis fördelningspolitik samt för att skapa en mer ekologisk och miljövänlig produktion.

Medlemsavgiften ligger på 1,6 % av lönen, upp till maximalt 550 kr i månaden. Medlemsavgiften är lägre för medlemmar som är pensionerade (130 kr i månaden) och kostnadsfri för studenter.

Medlemsförmåner

När du går med i GS-facket får du ta del av ett flertal förmåner, bland annat:

  • Rättshjälp – En av de viktigaste förmånerna är den fackliga hjälpen du kan få när du behandlas orättvist på arbetsplatsen eller av en myndighet. Denna hjälp är gratis och avser ett flertal tvister, från tvister med arbetsgivaren till tvister med Försäkringskassan.
  • Försäkringar – Medlemmar omfattas omedelbart av ett flertal försäkringar från Folksam, bland annat medlemsolycksfallsförsäkring, kompletterande livförsäkring, barngrupplivförsäkring, hemförsäkring och inkomstförsäkring. Notera att inkomstförsäkring är ett komplement till den separata arbetslöshetsförsäkringen.
  • Medlemstidningen Dagens Arbete – Tidningen kommer ut med 10 nummer per år.
  • GS-kortet – Eftersom GS-facket är med i centralorganisationen LO kan de ta del av LO Mervärde via GS-kortet. Medlemmar kan även ta del av olika erbjudanden och rabatter. Det är möjligt att uppgradera kortet till ett betal- och kreditkort, vilket ger tillgång till bland annat köpförsäkring och kompletterande reseförsäkring.
  • Möjlighet att hyra en stuga i vildmarksbyn Kloten, belägen mitt i Bergslagen, för ett billigare pris. Medlemmar får en rabatt på 20 % året runt för stugor.
GS-facket
  • Grundat: 2009
  • Centralorganisation: LO
  • Antal medlemmar: cirka 50 000
  • Officiell webbplats: Gsfacket.se
Bli medlem