Forena

FTF – Facket för försäkring och finans, heter sedan början av 2019 Forena. Fackförbundet vänder sig till banker och försäkringsbolag, precis som det tidigare namnet antyder. Så länge du jobbar inom dessa branscher är du välkommen att ansluta dig till Forena, oavsett om du jobbar som VD, rådgivare, bankman eller receptionist.

Om fackförbundet

Fackförbundet Forenas rötter sträcker sig till 1919. 1945 bildades Försäkringstjänstemannaförbundet efter en sammanslagning av Fälttjänstemännens förbund, Försäkringstjänstemannaföreningen och Svenska försäkringsinspektörers riksförbund. 2002 bytte förbundet namn till FTF – facket för försäkring och finans, och det nya namnet lanserades i början av 2019.

Forena gör naturligtvis mer än att bara byta namn med jämna mellanrum. Förbundet har lyckats modernisera sig flera gånger, speciellt när branschen utsattes för stora samhällsförändringar i form av nya lagar och nya tekniska förutsättningar. Forena har även visat att de inte är rädda för att ta tag i konflikter, både för de egna medlemmar och även för att ge sitt stöd till andra fackförbund.

Du betalar din medlemsavgift baserat på din inkomst. Som lägst betalar du 60 kronor i månaden och som mest 280 kronor i månaden. Den högsta avgiften går till personer som tjänar över 20 499 kronor i månaden. Om du tecknar autogiro bjuder Forena på de tre första månadernas avgift till förbundet. Notera att det även kan förekomma lokala avgifter.

Medlemsförmåner

Fackförbundets största förmån är att de representerar dig och dina intressen gentemot arbetsgivare och regeringen. Det finns dock ett flertal fördelar med att ansluta sig, exempelvis:

  • Inkomstförsäkring – A-kassans ersättning utgör en stor säkerhet, dock har den en relativt låg gräns för den maximala ersättningen. Som medlem täcks du av en inkomstförsäkring, ett komplement till A-kassan som gör att du kan få ut en högre ersättning.
  • Lån och försäkringar – fackförbundet för bank- och försäkringsbranschen har naturligtvis förmåner som innefattar lån och försäkringar. Som medlem har du möjlighet att ta fördelaktiga lån, bland annat privatlån och bolån. Du kan även teckna försäkringar hos Folksam till mycket fördelaktiga villkor.
  • Chefsutbildning – en stor andel av medlemmarna är chefer. Genom Forena får du tillgång till en erfaren chefsrådgivare samt både workshops och föreläsningar. Fackförbundet hjälper dig bli en bättre ledare, något som gynnar både dig och även dina medarbetare.
Forena
  • Grundat: 1919
  • Centralorganisation: TCO
  • Antal medlemmar: 14 413 (2018)
  • Officiell webbplats: Forena.se
Bli medlem