Elektrikerförbundet

Elektrikernas fackförbund grundades 1906, dock har förbundet rötter som sträcker sig ännu längre bak i tiden. Elektrikerförbundet organiserar ett antal olika elektrikeryrken, bland annat inom branscher som datanät, brandlarm, hissreparation, kraft och belysning av bostäder, reparation av TV, video, radio och vitvaror för att nämna några.

Om fackförbundet

Innan Elektrikerförbundet bildades 1906 kunde elektriker ansluta sig till fackföreningar som Stockholms elektriska montörförening och senare Svenska järn- och metallarbetareförbundet. Elektrikerna var dock inte nöjda med de avtalen som förhandlats fram, vilket ledde till bildandet av Svenska elektriska arbetareförbundet, vilket senare fick namnet Svenska Elektrikerförbundet.

Även Elektrikerförbundet är politiskt engagerat. Under 2018 gick förbundet ihop med organisationen Installatörsföretagen och skapade kampanjen Upplyst. Syftet med initiativet var att skapa en mer jämlik värdegrund, ett långsiktigt arbete som i första hand riktar sig mot lärare och elever i elektrikerrelaterade utbildningar samt de egna fackmedlemmarna.

Medlemsavgiften varierar beroende på om arbetsplatsen har ett kollektivavtal. Generellt ligger avgiften på 1,9 % av lönen. Om inget avtal finns ligger medlemsavgiften på 680 kr/månaden. Om företaget fortfarande förhandlar med facket om ett kollektivavtal ligger avgiften på 280 kr/månaden.

Medlemsförmåner

Det finns många förmåner som medlemmar kan använda sig av i arbetslivet. Några av dessa är:

  • Rättskydd – Medlemmar får hjälp vid arbetstvister och andra typer av problem. Detta inkluderar juridisk rådgivning.
  • Utbildningar – Som medlem har du möjlighet att delta i flera kurser, från fackliga kurser till kurser som kan hjälpa dig i arbetslivet.
  • Försäkringar – Som medlem är du automatiskt försäkrad genom HELP juristförsäkring och Folksam. Några av försäkringarna som ingår är hemförsäkring, inkomstförsäkring, gruppliv- och barngrupplivförsäkring. Det är även möjligt att teckna fler försäkringar samt välja tillval som stärker försäkringarna. Slutligen kan facket hjälpa dig med handläggningen, bland annat genom att bedöma din rätt till ersättning från de olika försäkringarna.
Elektrikerna
  • Grundat: 1906
  • Centralorganisation: LO
  • Antal medlemmar: 24 000 (2018)
  • Officiell webbplats: Sef.se
Bli medlem