Byggnads

Byggnadsarbetareförbundet är ett självklart val för dig som jobbar inom byggbranschen. Det är även ett bra val för dig som jobbar med plåtslageri, glasmästeri, VVS, kylinstallationer eller inom anläggningsbranschen.

Om fackförbundet

Byggnadsarbetareförbundet har en intressant historia. Förbundet grundades i slutet av 1940-talet. LO ville skapa ett fackförbund som innefattade samtliga yrken inom byggbranschen. Dock var det många fackförbund som valde att fortsätta som självständiga organisationer, exempelvis målareförbundet, elektrikerförbundet och murareförbundet. Många av dessa fackförbund valde att ansluta sig vid ett senare skede.

Idag är Byggnads det fjärde största LO-förbundet med över 100 000 medlemmar. Fackförbundet har tre huvuduppgifter gentemot sina medlemmar. De ska förhandla med olika arbetsgivare och sluta avtal till förmån för fackförbundets medlemmar, de ska försvara medlemmarnas rättigheter och de ska även hjälpa medlemmarna när de behöver försäkringsersättning (exempelvis vid sjukdom, arbetslöshet och så vidare).

Byggnadsarbetareförbundet är även politiskt engagerat. En stor anledning till detta är att politiska beslut har en mycket stor påverkan på byggbranschen. Fackförbundet är mycket engagerade inom dessa områden:

 • Bostadspolitiken
 • Arbetsmarknadspolitiken
 • Frågor som berör välfärden, näringspolitiken och infrastrukturen

Medlemsavgiften beror på vilken region du tillhör och hur stor din lön är. Den lägsta medlemsavgiften ligger på 52 kronor. Det tillkommer en avgift till A-kassan om du även är medlem där.

Medlemsförmåner

Om du ansluter dig till Byggnadsarbetareförbundet kan du ta del av flera medlemsförmåner.

 • Rådgivning – Som medlem har du rätt att fråga fackförbundet om råd inom allt som är arbetsrelaterat. Det kan handla om din anställning, företagets arbetsmiljö, lönerna eller uppsägningar.
 • Utbildning – Byggnads arrangerar ett stort antal utbildningar, oftast i kursform. Det handlar exempelvis om ledarskapskurser, ergonomikurser och i vissa fall mer fackligt inriktade kurser, exempelvis förtroendemannautbildning och grundläggande medlemsutbildning.
 • Hjälp med förhandlingar och rättslig hjälp – För många medlemmar är dessa de mest uppskattade förmånerna. Fackförbundet hjälper gärna till när det är dags att förhandla om lönen. De kan dessutom hjälpa till när du behöver rättshjälp av någon anledning.
 • Försäkringar – Medlemmar är automatiskt försäkrade. Dessa försäkringar går även att stärka för en låg premie. Medlemsförsäkringar för byggnads består av olycksfallsförsäkring, grupplivsförsäkring, barngrupplivsförsäkring och i vissa fall en kompletteringsförsäkring för de som inte omfattas av tjänstegrupplivsförsäkringen.
Byggnads
 • Grundat: 1949
 • Centralorganisation: LO
 • Antal medlemmar: 102 730 (2018)
 • Officiell webbplats: Byggnads.se
Bli medlem