Akademikerförbundet SSR

Ett fackförbund för alla som studerar eller har studerat en längre utbildning (180 högskolepoäng). Akademikerförbundet SSR är väl värt att ansluta sig till, inte minst för att de ser till dina intressen på arbetsmarknaden.

Om fackförbundet

Fackförbundet bildades 1958 efter att ha brutit sig ur SKTF, fackförbundet som idag heter Vision. Det nya fackförbundet fick namnet Sveriges Socionomers Riksförbund (SSR) och de organiserade landets socionomer. Under åren började SSR även ta in andra yrkesgrupper, vilket resulterade i ett namnbyte. 1993 tog facket det nya namnet Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR vänder sig till akademiker, det vill säga personer som har tagit examen från en utbildning med minst 180 högskolepoäng. Även studenter kan ansluta sig, så länge utbildningen är på 180 högskolepoäng. Personer som studerar eller har studerat en utbildning inom bland annat socialt arbete, personalvetenskap, statsvetenskap, sociologi och många andra områden är välkomna att ansluta sig till fackförbundet.

Medlemsavgiften är olika beroende på om du arbetar mer än halvtid, är nyexaminerad, är doktorand, om du är sjukskriven och så vidare. Jobbar du mer än halvtid gäller ordinarie medlemsavgift, det vill säga 260 kr/mån. Jobbar du mindre än 50 % är det 135 kr/mån som gäller. En doktorand betalar 146 kr/mån och en student betalar 100 kr för hela studietiden.

Medlemsförmåner

Om du går med i Akademikerförbundet SSR får du hjälp vid konflikter och tvister på arbetsplatsen, plus många andra bra förmåner som exempelvis:

  • Försäkring – som medlem får du en inkomstförsäkring, vilket är ett komplement till A-kassan. Du får även ytterligare fyra försäkringar, kostnadsfritt under de första tre månaderna. Därefter väljer du själv om du vill fortsätta med försäkringarna eller inte. Det finns ett flertal försäkringserbjudanden utöver dessa som medlemmar kan teckna.
  • Fritidshus och lägenheter – förbundet tillhandahåller flera hus och lägenheter i vackra Cagnes-sur-Mer på den franska rivieran, i kuststaden Fuengirola i södra Spanien samt vid idylliska Klövsjö vid de jämtländska fjällen.
  • Teckna lån med bättre villkor – medlemmar har möjlighet at teckna både privatlån och banklån med utmärkta villkor och låga räntor från Danske Bank och Swedbank.
Akademikerförbundet SSR
  • Grundat: 1958
  • Centralorganisation: SACO
  • Antal medlemmar: 71 579
  • Officiell webbplats: Akademssr.se
Bli medlem