Precis som namnet antyder är Vårdförbundet ett fackförbund för de som jobbar inom vården. Facket organiserar både barnmorskor, sjuksköterskor och även biomedicinska analytiker.
Vårdförbundet har en lång historia. 1886 bildades Svenska Barnmorskeföreningen, den första kvinnliga föreningen i landet. I början av 1910-talet bildades sedan SSF, Svensk Sjuksköterskeförening. Efter strax över 20 år blev SSF en fackförening som växte sig allt starkare inom Vården. I mitten av 1960-talet bildades Svenska Hälso- och sjukvårdens tjänstemannaförbund (SHSTF). SFF och andra fackföreningar anslöt sig till SHSTF. Under 1998 bytte SHSTF namn till Vårdförbundet.
För att kunna bli medlem behöver du vara en legitimerad barnmorska, sjukskötare, röntgensjukskötare, biomedicinsk analytiker eller chef inom vården. Även lärare/forskare inom högskolan samt företagare som arbetar inom vården kan ansluta sig.
Är du en yrkesverksam medlem betalar du 295 kronor i månaden. Pensionärer betalar 360 kronor för hela året och studenter betalar 150 kronor för hela studietiden. Det är möjligt att få en reducerad avgift om du är föräldraledig, tjänstledig eller om du delvis har sjukersättning.
Det finns många anledningar till att gå med i facket. Vårdförbundet har framgångsrikt förbättrat vårdpersonalens förutsättningar och arbetsmiljöer. Medlemmar får även använda sig av flera förmåner, bland annat: