Egen uppsägning

Att tänka på när du vill säga upp dig

Vill du avsluta din anställning finns det många saker du behöver ha i åtanke. Att säga upp sig är ett ganska drastiskt steg att ta, inte minst för att det påverkar din vardag en hel del. Det kan dock finnas alla möjliga anledningar till att säga upp sig och ibland kan det kännas som det bästa, eller enda, valet. Här är några viktiga saker att tänka på vid egen uppsägning.

När du vill säga upp dig själv så betyder det att du vill avsluta din anställning. Du kan göra detta när som helst, dock kan du behöva ta hänsyn till en uppsägningstid. Exakt hur lång uppsägningstiden är beror på hur ditt avtal ser ut, alternativt så står det i kollektivavtalet. Vanligtvis handlar det om mellan en till tre månader men tänk på att du även kan komma fram till en egen uppsägningstid tillsammans med arbetsgivaren. Det är med andra ord möjligt att ha både kortare och längre uppsägningstid.

Under uppsägningstiden

Tanken är att du ska fortsätta jobba på precis samma sätt under din uppsägningstid. I vissa fall kan du även behöva lära upp en ny person som sedan ska ta över dina arbetsuppgifter, dock är det inget som en arbetsgivare kan kräva av dig. När du säger upp dig själv kan det leda till en otrevlig stämning på arbetsplatsen. I vissa fall kan din chef be dig utföra nya arbetsuppgifter eller inte ge dig några uppgifter alls. Vid dessa typer av situationer är det alltid bra att ta kontakt med ditt fackförbund för att få hjälp och stöd.

Uppsägning och a-kassan

Om du säger upp dig själv kan du bli avstängd från att få ersättning från a-kassan i upp till nio veckor (mer exakt 45 arbetsdagar). Denna tid börjar räknas från och med den dag du anmäler dig till Arbetsförmedlingen. Din avstängning gäller om du säger upp dig utan giltig anledning, om du får sparken på grund av hur du uppträder på jobbet och så vidare. Du blir dock inte avstängd om det faktiskt finns giltiga anledningar till att du säger upp dig.

Att säga upp sig med omedelbar verkan

Vill du avsluta din anställning direkt och lämna arbetsgivaren på en gång så kan du säga upp dig med omedelbar verkan. Tänk på att du inte alltid kan lämna på en gång och om du gör det ändå kan det leda till att arbetsgivaren stämmer dig för kontraktsbrott. Det kan bero på att verksamheten blir lidande på grund av ditt bortfall, till den grad att företaget förlorar pengar.

I vissa fall är det godtagbart att du lämnar med omedelbar verkan. Det kan bero på att arbetsgivaren har begått ett kontraktsbrott av en grövre art, exempelvis att de uteblivit med din lön.

Om din situation känns ohållbar kan detta kännas som en bra utväg men tänk på att du faktiskt kan behöva betala skadestånd i vissa fall, det vill säga när det inte finns godtagbara grunder för att säga upp dig med omedelbar verkan. Är du med i ett fackförbund bör du diskutera detta med facket, de kan hjälpa dig på mer än ett sätt.

  • Sveriges största fackförbund
  • Inkomstförsäkring
  • Råd & stöd när du behöver det
Bli medlem

  • Arbetare inom välfärden
  • Inkomstförsäkring
  • Råd & stöd
Bli medlem

  • Facket för chefer
  • Inkomstförsäkring
  • Råd & stöd
Bli medlem